tussenverslag JP 2012

Tussenverslag van de Jonge paarden
Maes Pils Trofee ism Melotte
 
3 manches zijn verreden. In grote getale komen de jonge paarden ervaring opdoen op de parcours, speciaal ontworpen hiervoor.
Meer dan honderd per jaargang geeft soms al wat informatie over deze fokgekke regio.
 
Bij de vierjarigen  ( peter Filip Van Assche) is het uitkijken welke hengsten de meeste nazaten in competitie brengen. Het is opmerkelijk en wel in tegenstrijd met voorheen dat de fokkers eerder bij de gevstigde waarden blijven dan het risico van jonge hengsten te nemen. Onder de 4jarigen vinden we 10 produkten van Toulon en 8 van Nabab de Rève. Onder de nieuwkomers is er een uitschieter : Deauville brengt er 9 aan de start.
Een kleine helft van de 4jarigen aan de start realiseren een foutloze omloop. In de januarimanche hield slechts één derde de nul op het bord. De eerste maal een dubbel bleek voor velen een struikelblok. De meest voorkomende ruiter is veruit Naomi Asselman die maar liefst negen 4jarigen heeft voorgereden. Slechts 12 paarden slaagden erin om driemaal op rij zonder fouten rond te komen. Bijna allen komen van een verschillende vader, behalve Cicero heeft er twee en Deauville zelfs drie met een blanco strafblad.
Bij de 5jarigen (peter Luc Tilleman van T&L) zijn de genen ook verspreid door zeer veel verschillende vaders. Nabab de Rève met zes produkten op 130 starters is de meest gebruikte vader.Na drie omlopen zijn er nog 17 met drie nullen.
Carabas van de Wateringhoeve heeft als enige meer dan èèn en heeft zelfs drie op drie zonder fouten. Ook dekhengst Horion de Libersart (Cardento) hield de lei nog steeds schoon.
Bij de 6jarigen (meter Carine van Cableconnection) is Querlibet de hoofdleverancier. Nog slechts 7 paarden blijven over zonder foutenlast. De vaders zijn allen verschillend : US – Toulon – Sire Major – Kashmir – Basje – Querlybet en Chaco Blue.
Wordt vervolgd …
Share :